Ünnepek
 
 
 
 
JÉZUS 1.ALBUM - KARÁCSONY
 
Advent - dec+ / előkészület Karácsonyra
Jézus születése 12.25+
Szent Család vasárnap -december+
Vízkereszt- Urunk megjelenése 01.06+
Urunk megkeresztelkedése 01.09+
 
Advent
szerkesztés alatt
 
Karácsony
szerkesztés alatt
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ADVENT
 
 
 
  á LAP  
 
 
 
 
KARÁCSONY
 
 
 
  á LAP  
 
 
 
 
VÍZKERESZT
Urunk megjelenésének ünnepe / Január 6
 
A három bölcs látogatását ünnepeljük Vízkeresztkor. A bölcsek messzi földről érkeztek a Messiás jászolához. Az ünnep különös megvilágítást ad arra, hogy Jézus minden nép megváltója, az egész emberiség üdvözítője.
Régen ezen a napon vizet szenteltek (keleti egyház) a keresztelésekhez. Innen származik a vízkereszt elnevezés. A Római Katolikus Egyház vízszentelési szertartása a húsvét ünnepéhez kötődik. Kialakult szokás az ünnepen a családi házak megáldása: „Krisztus áldja meg e hajlékot!” (Christus Mansionem Benedicat”) Az ajtóra a dátum mellé e mondat szavainak kezdőbetűit írják fel: 20+C+M+B+06. Az egyszerű népek a három király nevéről jegyezték meg a betűket: Gáspár (Caspar), Menyhért, Boldizsár.
 
 
    
 
 
 
  á LAP  
 
 
 
 
URUNK MEGKERESZTELKEDÉSE
Január 9
 
Jézus születése óta megközelítőleg 30 év telt el. Keresztelő Szent János a Jordán folyónál a „Bűnbánat keresztségére” hív másokat. Jézust meglátva így szól: „Nekem szükségem a te keresztségedre és te jössz énhozzám?” Jézus megkeresztelkedésével emberi életünk felvállalását fejezi ki. Ezután kezdi meg nyilvános működését.
 
A Szentírásban Jézus keresztségéről és Keresztelő Jánosról mind a négy evangélium ír.
 
   
         
 
 
 
  á LAP  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  á LAP