ß Templom - Élet
 

 

Szent Erzsébet családi közösségi nap

 
 
 
 
 
 
Ismertető â
 
 
Fényképalbum â
 
 
MEGJELENT CIKKEK
Szolgáló újság:
Templombúcsú
részletes tartalom
 
 
DOKUMENTUMOK
Meghívók - Plakátok
Szerkesztés alatt
 

 

 
 
 
 
Szent Erzsébet családi közösségi nap - Ismertető
 

Az 1947-ben megszentelt Szent Erzsébet templomunk 50 éves évfordulójára készültünk 1997 őszén. Ünnepi szentmisét, és templomi kiállítást (fényképek, dokumentumok a templomépítés kezdetétől, régi miseruhák) terveztünk. Az ünnepet egy közösségi összejövetellel szerettük volna kiegészíteni. Ekkor jött a gondolat, hogy Szent Erzsébet közösségi napot szervezzünk, ahol a templomból egymást ismerő családok találkozhatnak, jobban megismerhetik egymást, együtt szórakozhatnak. „Törekvésünk célja baráti, családi közösség kialakítása” A megrendezés anyagi fedezetéhez pályázatokat írtunk. Támogatásra találtunk. Nekiláttunk a szerveznek. A sugárúti iskola régi épületében tartottuk a rendezvényt. Az egyik terembe büfét rendeztünk be, a másikba halk zene melletti beszélgetésre adtunk alkalmat, a harmadikba a gyerekeknek tartottunk foglalkozásokat, csapatversenyt, a nagyobbaknak későbbi időben disco-t, a negyedikbe terembe ruhatár volt, az emeleti ötödik teremben pedig videózni lehetett. Többek között a For Fadhers együttes lépett fel nagy sikerrel, és örömmel fogadták a tombola ajándékait is, amit kerületi vállalkozók ajánlottak fel. A közösségi tudat erősítése érdekében egy fa lapba a templom rajzát égettük bele, és minden jelenlévő egy-egy kis szöget helyezett el vonalai menték jelezve, hogy ennek a közösségnek ö is tagja. Várakozásunkat felülmúlva 130-an jöttek el fele gyerek, fele felnőtt. A jelenlévők jól érezték magukat, tetszett nekik. Vendégkönyvet tettünk ki, hogy a véleményét mindenki beleírhassa. Szívmelengető sorok voltak ezek. Elhatároztuk, hogy ezután minden évben tartunk közösségi napot.

1998-ban új ötletünk támadt. Szent Erzsébet díjat alapítottunk. Célja az Egyház iránti személyes felelősség, a keresztény értékrend szerinti élet megbecsülése, a közösségi tevékenységek elismerése. Mindezt évi két díj átadásában határoztuk meg: egy közösségi tag részére és egy posztumusz díjban. Hogy a díj értékének hangsúlya legyen, az oklevél mellett egy szál rózsát, és Szent Erzsébet olajfestményét (mhl.) adtuk át.

1999-ben az iskola új épülete egy nagyon szép tornateremmel elkészült. Jurecz Emil igazgató beleegyezett, hogy ott tartsuk a közösségi napot. Egy feltétel volt a tornaterem teljes felületét szőnyegezzük le. Megoldottuk. Színpadi díszletként (az Úrnapi oltárok kellékeiből) 8 méter hosszú díszített várfalat építettünk jelképezve Szent Erzsébet életét. A csapatversenyt elneveztük várjátékoknak. A műsorba is bevontuk a gyerekeket. Felléptek énekkel, verssel, tánccal. Ezt elneveztük kölyökszínpadnak. Egyik jó ismerősöm igazi büfé-pavilont épített a tornaterem egyik sarkába. A vállalkozók szívesen adták a tombolát. Kialakult a rendezvény hagyománya. Ebben az évben rengetegen (kb. 350-en) jöttek el, az új tornaterem is érdekes volt.  Minden nagyon jól sikerült. Azonban elgondolkodtatott minket az, hogy olyanok is résztvettek ezen a napon családjukkal, akik „karácsonyi” templomba járók, és sok szülőt a hittanórára járó gyerek hozott el közénk. (Ebben az időben 3 iskolában, és 2 óvodában 140-150 hittanosunk volt.) Rájöttünk, hogy az Szent Erzsébet napnak pasztorációs küldetése is van: Krisztus Egyházához tudunk közelebb hozni másokat. Ennek tudatában folytattuk az évről-évre megrendezett Szent Erzsébet közösségi napot.

 

A Közösségi nap programlapjai, dokumentumai, valamint megjelent cikkek, fénykép- és videóanyaga folyamatos feltöltéssel kerülnek a honlapra. A Főoldal „Új feltöltések” címszó alatt mindig jelezni fogjuk ezeket.

Szolgálja lelki épüléseteket!                                                                                                                 Szerkesztők

 

 
 
 
 
Fényképalbum
 
 
 
 
 
 
 
 
Lap á
 
 
 
 
 
 
 
 
Lap á
 
 
 
 
 
 
 
 
Lap á