Aktuális - Üzenet
 
 
 
Szolgáló hittan
 
ÜZENŐFÜZET
 
Ezen az oldalon mindig közölni fogjuk az új megjelent Szolgáló hittan oldalakat!
 
 
 
 
 
 
 
 
2014.április. 27
Szolgáló oldala: Szentatyák
Szolgáló emlékoldal II.János Pál pápáról
 
2014. április 20 - Húsvétvasárnap
Húsvétvasárnapi szentmise (Eger)
Húsvétvasárnapi szentmise prédikációja (Eger)
 
2014. április 19 - nagyszombat
Nagyszombati vigília szentmise (Eger)
Nagyszombati vigília szentmise prédikációja (Eger)
 
2014. április 18 - nagypéntek
Nagypénteki szertartás (Eger)
Nagypénteki prédikációja (Eger)
 
2014. április 17 - nagycsütörtök
Nagycsütörtöki olajszentelési szentmise prédikációja (Eger-részlet)
Nagycsütörtök esti szentmise (Eger)
Nagycsütörtök esti szentmise prédikációja (Eger)
 
 
 
 
 
 
 
2014. április 9
 
 
Nagyböjti lelkigyakorlat:
1.Az öröm forrásai
2.Az örömhír megnyilvánulása tetteinkben
3.Öröm és kereszthordozás
 
Székely János püspök atya - Szent Anna templom Esztergom
Forrás: http://szentanna.extra.hu/programok/2014triduum/triduum2014.htm
 
 
 
 
 
 
2014. március 5
Hamvazószerda a nagyböjti idő kezdete
 
Nagyböjti Szolgáló oldalak:
 
Vasárnapok és hétköznapok
 
Nagyböjti ünnepi oldal
 
 
Ajánlott nagyböjti oldalaink:
 
Nagyböjti énekek hangtár
Nagyböjti énekek szöveggel, énekkel
Nagyböjti hangtár (március)
Keresztutak: Médiatár
Hittan: Nagyböjt
Nagyböjti imádságok
Nagyböjti lelkiség
Nagyböjti Szolgáló újságok
 
 
 
 
 
 
2013. december 24
Kegyelemteljes Karácsonyt
Karácsony ünnepi oldal
 
KARÁCSONYI FOHÁSZ
Bálint Pál
 
Sok éve már annak,
Jó kétezer éve,
Hogy kigyúlt egy csillag
Betlehemnek fénye.
 
Jó Atyánk az embert
Soha el nem hagyta,
S tiszta szeretetből
Saját Fiát adta.
S az élő Szeretet
Ím a földre jött le,
Karácsony éjjelén
Betlehembe, csöndbe.
 
Csillagfényes éjben
A világtól távol,
Kis Jézus született,
Ágya puha jászol.
 
Ő volt kiről régen
A próféták szóltak,
S hirdette a jöttét
Sok-sok híres jóslat.
 
Akik őrá vártak,
Mind imádni jöttek,
Közelről, s távolról
Pásztorok és bölcsek.
 
Jöjj közénk, ó Jézus!
Ma is Téged várunk.
Költözz be szívünkbe,
Vegyél szállást nálunk!
 
Hozz újra a földre
Szeretetet, s békét,
S áraszd ki most ránk is
Betlehemnek fényét!
 
 
 
2013. december 1
Advent ünnepi oldal
 
 
 
 
 
 
 
 
2013. szept. 21 - Szent Márk ünnepe
 
Új Szolgáló
A Szolgáló hittan átszerkesztése elkészült. Miért? Nagyon sok anyagot tartalmaz, és már néha én magam sem találtam meg amit kerestem.
Ezért úgy gondoltam, itt az ideje rendezni a dolgokat. Igen ám, de amikor egy weblapról van szó, nem csupán a megjelenése a fontos,
hanem a mögötte lévő mapparendszer is. De ha ezen változtatunk, akkor a hivatkozások nem fognak működni. Én most ezt csináltam, és dőlt-borult minden mint a dominó. Most teljesen új a Szolgáló felépítése, remélem teljesíti azt a célt, hogy minél könnyebben megtalálható legyen a rajta lévő hittan anyag. Bizony sok olyan jó oldal volt eddig ami úgymond "elásódott". De most ezek is előtérbe kerültek!
A Szolgáló átépítését május óta "fabrikálom", így 4 hónapi munkába telt, napi 8-10 óra klaviatúra ütögetéssel. Néha már majdnem feladtam, mert azt gondoltam június végére készen leszek, majd július végében reménykedtem, de nem lett. De van ami nekem mindig új erőt ad - ezt most hosszú lenne leírni... Szeptember közepe van. Kész! Pezsgőt bontottunk. Már most látszik, hogy eddig sok elbújtatott oldal előtérbe került. Kíváncsiságból megnéztem, a Szolgáló jelenleg több mint 15 ezer elemet tartalmaz, és ha csak az aktuálisak vannak fenn a neten, akkor is 5 GB. A következő hetekben az esetleges hivatkozási hibákat folyamatosan javítjuk. Biztos van, de talán nem sok. Remélem az új Szolgáló hittan felhasználó barát lett!
 
 
Lett-e új tartalma a Szolgálónak?
Alapjaiban véve nem. A jelenlegi anyagból szinte minden megvolt. De sok megújult, új szerkezetű oldal lett.
A legfontosabb a bal oldali menürendszer, ez a tájékozódás fő pontja. Mégis szerkesztés közben egy-egy új ötletem támadt. (Mint mindig...)
Ezért van néhány új oldal is. Így például a Diák kalendárium: Képes kiskalendárium. A tartalma eddig is megvolt, csak "elásva". Most új formája lett, bár félig van készen, de folytatom. Az Hittan Útikönyv már nem csak témakörönkét jelenik meg, hanem órai lebontásban is. Ebben az új formában sok hivatkozás hiányzik még, de folyamatosan meg fog jelenni. Megjelent egy új "Aktuális linkgyűjtemény". Ezzel már többször próbálkoztam, de nagyon sok munka volt ez a "Hír-újság" téma. Most azonban a Szolgáló hittan barátai (facebook) nagyon nagy segítséget adnak ehhez. A válogatásból csak válogatni kell. Nagyon köszönök nekik mindent!!! Az ő segítségükkel jelent meg új oldalunk az "Imakártyák" oldal is. A Szolgáló hittanon 2007-től van "Hittan Füzetem pályázat". A balassagyarmati Szentháromság plébánia (Stella Leontin atya és Rezi Marianna hitoktató és a hittanos gyerekek) több éves munkáját ajánlotta fel közcélra. Kiváló füzetek készítettek. Ezúton is köszönjük nekik, és füzeteik megjelennek a "Hittan füzetem pályázat" oldalon. 2012/13-as évben sok munkát fektettek a "Hittan Füzetem - 2013" pályázat munkájába. Az új füzetek megjelenése szeptember 20. Már régen kiírtuk a "Fényképek pályázatot". A Szolgáló hittan facebook ismerőse Tóth Ilona (Kiskunfélegyháza) saját képeit a Szolgáló hittan weboldalnak. Bár ezek a képen még jelentek meg a Szolgáló hittanon (idő hiányában), de a facebook-on megtekinthetőek. Idővel pótoljuk a hiányosságunkat, mert valóban értékes képeket kaptunk. 2013 augusztusában Bálint Pál keresett meg, hogy két "Verses kisbibliát" írt (Ószövetség, Példabeszédek). Hitoktatási közcélra szeretné felajánlani. Webes megjelenését azért tartja célszerűnek, mert így több emberhez eljut, mintha nyomtatott kiadványként jelenne meg. Felajánlásáért hálás köszönet! Erről jutott eszembe egy új pályázati lehetőség "Hittanhoz pályázat" De ennek előzméyne is van. Évekkel ezelőtt A Szentjeink szerzője Rieth József is hozzájárulást adta a Szolgáló hittanon való megjelenéshez. Két olyan írás ez, melyek páratlanok. Ezért új gondolatként a "Hittanhoz pályázat" 2013-tól Apostoli díjat ad azoknak, akik a hittanhoz felajánlják szerzeményüket. Ezzel a díjjal szereznénk kifejezni tiszteletünket, és a hittan tanítók-tanulók háláját. Erre a pályázati oldalra várunk minden olyan pályázatot, akik felajánlják szerzeményüket hittan közcélra. A tavalyi év során kaptunk más felajánlást is, két hittanos színdarabot, ezeket is megjelentettük: "Színdarabok" weboldalon. A  h a n g a n y a g o k a t  eddig wma formátumban tároltuk. Az előnye, hogy az mp3 formátum 1/4-ét veszi igénybe. Azonban van egy nagy hátránya. Semmilyen androidos telefen, tablet nem játsza le. Ezért minden hanganyagot mp3 formátumban tettünk fel. Így alkalmazhatóbbak hittan órákon is. Már 10 évvel ezelőtt is laptoppal jártam hittan órára. Kedves kollégák! Egy telefon, és a Szolgáló hittan alkalmazható minden hittan órán!
A  k é p t á r  is sok új képpel bővült, de megjelenése még szerkesztés alatt van. Egyenlőre a régi képtár elérhető. Igyekszem pótolni a hiányosságok.
A naptárhoz tartozó hangtár (vasárnapok, hétköznapok, ünnepek) sokszínűsége miatt elég bonyolult, netes helyfoglalása hatalma. Ha mindent feltennénk ami megvan 15 GB lenne. Ennyi lehetőségen nincs, ezért válogatni kell. Ez a legnehezebb. Egy új rendszer került kiépítésre, az állandó feltöltés és az aktuális. Állandó feltöltésű lesznek azok, amelyek a hittanhoz feltétlen szükségesek, és változó, ami nem. Ennek meghatározása, szétválogatása nagy munka, ezért türelmeteket kérem. Egyenlőre az esetleges aktuálist fogjuk feltenni. Ezen kívül  t ö b b  ú j  o l d a l  ö t l e t e  is felmerült, de ezek megírására még nem volt idő. (pl. diákok, fiatalok, felnőttek) ezek pótlását szeretnénk máról-holnapra megoldani.  Látvány, megjelenés szerint sok oldalt egységesítettünk, de még vannak nem szinkronizált oldalak. Ezek "átformálása" sok idő, de meg lesz oldva - csak idő kérdése.
 
Új Szolgáló hittan megjelenése 2013. szeptember 21. Szent Márk ünnepén
A Hittan Füzetem pályázat eredményhirdetése: Szept. 24 Szent Gellért ünnepén